Despre Scurgerile de Radiatoare

Conform unor studii efectuate de Agenția Națională a Reparațiilor de Radiatoare Auto, din Statele Unite ale Americii, nu există un factor decisiv care sa ducă la fisurarea radiatoarelor. Sunt anumite cazuri când radiatoarele, chiar dacă sunt radiator apa Mercedes Actros, sau radiator încălzire Iveco Stralis, pur și simplu au scurgeri. Același studiu a dezvăluit că totuși, principalul factor care cauzează scurgerile este vechimea, și nu numărul de kilometri parcurși. Pentru acest motiv dar și pentru altele, lichidul de răcire trebuie schimbat anual.

Bineînțeles, sunt și factori externi care cauzează scurgeri, precum un impact fizic, reacții chimicale, și așa mai departe. Indiferent de cauza scurgerilor, cele mai multe uzuri au loc în centrul radiatorului. Atunci când antigelul e învechit, sau când conține prea multa apă, își pierde eficiența. Acest lucru este ușor de recunoscut, deoarece antigelul devine incolor când conține prea multa apă.

Semne ca Radiatorul Are Scurgeri

Sunt diferite metode prin care puteți verifica dacă radiatorul are scurgeri. Cel mai evident indiciu e „balta” de lichid de răcire care se strânge sub mașină. Aceasta are culoare verde deschis, și e ușor de recunoscut. De asemenea, în cazul în care radiatorul are scurgeri, nivelul lichidului de răcire va fi într-o continua scădere. Un alt indiciu, care nu e la fel de evident e un miros dulceag în mașina.

Din moment ce ați descoperit că radiatorul are scurgeri, următorul pas este sa determini locația crăpăturii/fisurii. In cele mai multe cazuri, fisura/crăpătura are loc în bazinul radiatorului, în furtunul acestuia, sau în termostat. In cazul în care mirosul dulceag pe care l-am menționat înainte e foarte puternic în mașină, nucleul/miezul radiatorului poate fi afectat.

Cel mai eficient mod de a verifica dacă radiatorul are scurgeri, e să porniți mașina, să ridicați capota, și să vă uitați cu atenție sub capotă folosind o lanternă. Inspectați furtunurile de jos, deoarece acestea se fisurează destul de des. In cazul în care furtunul are o fisură, problema poate fi rezolvată cu ușurință. Aceste furtunuri nu sunt scumpe, și sunt ușor de instalat. După ce problema a fost remediată, va trebui sa umpleți sistemul cu antigel.

Dacă Radiatorul Este Fisurat

In cazul în care radiatorul este crăpat aveți diferite opțiuni pentru a rezolva problema. Una dintre aceste soluții este sudura la rece, care folosește o rășina epoxidică din ciment. Acest tip de sudură este eficient, fiind folosit prima oară acum câteva decenii. Sudura este foarte eficientă, nu este afectată de apă, agenți chimici, sau acizi, dar nu poate fi folosită pe plastic, iar multe radiatoare conțin componente din plastic. Sudura la rece poate fi folosită fără nici o grijă în cazul radiatoarelor confecționate în întregime din aluminiu.

Acest tip de sudură este rapid, și temporar. E mai ieftin, dar ar fi ideal sa rezolvați problema pe termen lung. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să înlocuiți radiatorul. In cazul în care radiatorul e reparat pe termen scurt, întregul sistem de răcire poate ceda, dacă e supus la mult stres. Lichidul de răcire trebuie verificat și schimbat în fiecare an, iar furtunurile trebuie inspectate de mai multe ori pe an. Aceasta e cea mai eficientă metodă de a preveni scurgerile de radiatoare.

In cazul în care aveți probleme cu radiatorul, puteți consulta lista noastră de produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *